Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина
"Проф. д-р Д. Димов" Ловеч

Как ще завърши учебната година

Как ще завърши учебната година, какви са начините и датите за провеждане на изпитите и очаква ли се да отворят врати училища, детски градини и ВУЗ-ове - отговори на тези въпроси даде на пресконференция образователният министър Красимир Вълчев.
Онова, което касае ученици, студенти, родители и малки деца, събрахме за Ваше удобство в няколко точки:
Как ще приключи учебната година
Учебната година в България няма да бъде удължавана.
Тя ще приключи неприсъствено в електронна среда.
Учениците ще се върнат в класните стаи само за зрелостните изпити и Националното външно оценяване.
Ако епидемиологичната ситуация позволява, през лятото ще се проведат присъствени или частично присъствени дейности за преодоляване на образователни трудности.
По думите на министър Вълчев това ще бъде вариантът за диференцирано отучване за онези ученици, които не са били ефективно или изобщо включени в електронното обучение.
Дава се възможност годишните оценки да могат да се оформят само с две оценки за срока.
Няма да се допуска струпване на ученици и родители преди и след предвидените изпити.
В залите ще бъдат допускани по десет деца, а квесторите ще бъдат по-малко.
Предвижда се в зала да има по един квестор, а не както досега по двама.
Заради различната скорост на преподаване в отделните училища в изпитните материали за изпитите от националното външно оценяване (НВО) в края на 7-и клас и за държавните зрелостни изпити след 12-и клас, които ще се провеждат през настоящата учебна година, отпада част от учебното съдържание.
Темите, които не влизат в изпитните конспекти, ще бъдат изучени до края на учебната година. В изпитните теми могат да бъдат включени и такива, които са изучавани електронно.
Не се препоръчва провеждане на абитуриентски балове. Те биха могли да се изместят за август или след това.
Лятната ваканция не се отменя, но се мисли за занимания през лятото.
Засега следващата учебна година се очаква да започне на 15 септември и няма да се налага прехвърляне на учебен материал от тази учебна година.
Зрелостните изпити за 12-и клас - кога, какво и как
Държавният зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) ще се проведе на 1 юни,
а вторият задължителен изпит по предмет по избор ще бъде на 3 юни. Това е с 12 дни по-късно от предварителния график.
Зрелостниците, които не се явят на изпит в началото на юни, ще могат да го направят на 27-28 август.
Началният час за изпитите ще бъде от 9 ч. - час по-късно от обичайното в предходни години. Това се налага заради организацията в залите.
На 2 и 4 юни ще бъдат изпитите по желание на зрелостниците, като началните им часове са в 8 и 14 часа.
На 2 юни сутринта (8 ч.) ще започнат изпитите по физика, химия и чужди езици без английски, а следобед (14 ч.) по математика, история и цивилизация, география и икономика.
На 4 юни сутринта (8 ч.) ще се проведе изпитът по биология и здравно образование, както и по философски цикъл, а следобед (14 ч.) - по английски език.
Учениците ще получат служебна бележка по електронен път до 29 май.
Теоретичните изпити за придобиване на професионална квалификация в професионалните гимназии ще се проведат по план на 5 юни.
Дните за изпита по практика ще се определят от директорите на училищата.
Темите, които няма да бъдат включени в държавните зрелостни изпити:
Изпитът по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война.
От изпита по география и икономика ще отпаднат: североизточен регион, северен централен регион, северозападен регион.
В матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от цикъла на Никола Вапцаров, както и "Железният светилник" на Димитър Талев и "Тютюн" на Димитър Димов.
МОН ще публикува в своя YouTube канал образователна поредица "Матурата на фокус" с уроци, насочени към подпомагане на подготовката на зрелостниците за изпита по български език и литература. Част от уроците ще се излъчват и по БНТ 2 от 4 май в делничните дни, с начален час преди обед от 11.15 ч. и следобед - от 16.15 ч
Изпитите в 4-ти и 10-и клас
Учениците от 4-ти и 10-и клас няма да се явяват на изпит в края на тази учебна година. Решението на експертите е тази година да отпадне националното външно оценяване за тези класове, тъй като за тях то не е свързано с продължаване в следваща степен, с изключение на четвъртокласниците, които искат да учат в математически гимназии.
Приемът в 5-и клас в математически паралелки ще става въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието "Математика за всеки", като то ще проведе на 28 юни.
На 27 и 28 юни по региони ще се проведат националните кръгове на олимпиадите по всички предмети. Те са важни, за да бъдат излъчени национални отбори за участие в международни олимпиади, за прием във висши училища и отпускане на стипендии.
В началото на следващата учебна година се планира измерване на степента на постигане на резултатите в края на 4-ти и 10-и клас, съответно в началото на 5-и и 11-и клас. То няма да е във формата на външно оценяване и няма да е за всички ученици, а само за определена извадка.
На тези изпити няма да се пишат оценки и да се оценяват училища, но такава диагностика е необходима за МОН, подчерта министър Вълчев.
Отстояние от поне метър и половина, използване на лични предпазни средства и редовна дезинфекция, влизане без струпване и отваряне на повече от един вход са част от мерките за провеждане на изпитите в настоящата ситуация на епидемия.
Намалява се изискуемият брой квестори, тъй като се предвижда по един квестор в стая.
Предвижда се през лятото, ако вирусът затихне, да се осигурят повече занимания за децата от училища и детски градини с дейности по интереси и на открито. Ако епидемичната обстановка е същата като сега, може да се провеждат електронно. Летни занимания са необходими, дори и да е за час-два, коментира Вълчев, но на този етап все още това е на етап разговори за възможностите.
За непедагогическия персонал в детските градини се предвижда годишният платен отпуск да бъде удължен, а за учителите ще бъде помислено в следващия колективен трудов договор.
Няма да има учители без заплати, увери министърът.
В заключение министър Красимир Вълчев коментира, че според него електронното обучение е успяло да компенсира много голяма част от резултатите по учебните програми и е спасило учебната програма